f

DULJINA STAZE: 39 km

TIP: kružna ruta

Preporučeni smjer: Žakanje – Svetičko Hrašće – Jaškovo – Mali Erajavac – Slapno – Ozalj – Brlog Ozaljsko – Kamanje – Donji Bukovac Žakanjski – Žakanje

Još jedna u nizu dugoprugaških ruta, uz nešto veće visinske razlike i zahtjevnije uspone, vodi nas većim dijelom vijugavim šumskim putovima s uređenim biciklističkim stazama. 39 kilometara duga kružna ruta zamišljena je kao spojnica dviju općina, Žakanje i Kamanje, s gradom Ozljem i njegovim okolnim naseljima. Početna točka biciklističke avanture smještena je na desnoj obali rijeke Kupe, u mjestu Žakanje koje se nalazi uz cestu Karlovac–Netretić–Metlika. U ovome dijelu općine, Kupa se iz brzinske gorske rijeke pretvara u mirniju rijeku s nekoliko slikovitih slapova i uređenih kupališta. Na nekima od tih prirodnih fenomena još su sačuvane stare mlinice, a osim kupanja ovdje je moguće uživati u pikniku i ribolovu. Na mjestu starije, tipične sakralne građevine zrinsko-frankopanskoga kraja, na povišenome dijelu samog naselja, smještena je skladno oblikovana crkva Uznjesenja Blažene Djevice Marije s odlikama historicizma, još iz 1896. godine. U obližnjem mjestu Sela Žakanjska, s mjesta kapele Majke Božje Kraljice Svibnja pruža se predivan pogled na mnogobrojne vinograde i susjednu dolinu. Po izlasku iz Žakanja očekuje vas veći uspon šumskim putom prema mjestu Breznik Žakanjski te dalje putom Jugovca i Martinskog vrha, gdje postoji mogućnost označenog skretanja s rute prema Ribniku i spajanja na rutu 3 karlovačkog dijela. Nakon toga možete odahnuti, jer je najveći uspon svladan i uskoro slijedi ugodni spust do Svetičkog Hrašća i sela Jaškovo.

U Jaškovu skrećemo lijevo i vozimo se istoimenom ulicom prema naselju Mali Erjavec te dalje putovima obrađenih polja i oranica prema gradu Ozlju. Na pola smo rute u blizini mjesta Slapno, a cesta do Ozlja prepuna je ugostiteljskih objekata. Stoga u slučaju potrebe možete nakratko zastati. Glavnom ulicom, grada put vodi uzduž toka zrcalne rijeke Kupe ponad koje se izvija zrinsko-frankopanski stari grad, simbol grada Ozlja i središte njegova povijesnog razvitka. Unutar zidina, kao i u okolici mjesta, pronađeni su prapovijesni, starorimski i srednjovjekovni arheološki nalazi, no prvi povijesni zapis o gradu potječe iz 1244. godine. S glavne ceste odvajamo se desnim putom, ulicom Nikole Šubića Zrinskog, i rutu nastavljamo vijugavim cestama kroz gustu zelenu šumu, preko Brloga Ozaljskog, do susjedne općine Kamanje.

U blizini ovoga kraja nalazi se zanimljiva špilja Vrlovka, zaštićeni spomenik prirode, ponajprije zbog geomorfoloških osobina i povijesnog značenja. S raskošnim kamenim ukrasima i zrcalnim podzemnim jezercima, pravi je biser među ljepotama ovoga kraja. Arheološka iskapanja u špilji pokazuju kontinuitet življenja u njoj od mlađeg kamenog doba, preko rimskog razdoblja, do srednjeg vijeka. Na samome kraju rute, po povratku u Žakanjski kraj, može se u prolasku posjetiti Donji Bukovac u koji se stanovništvo nakon turskih provala spustilo s obližnjih sigurnijih brežuljaka. Imate li još snage, svakako se uputite na neki od brojnih vidikovaca u žakanjskom kraju i uhvatite pokoji predivni pejzaž rijeke Kupe i okolnog Žumberačkog gorja. 

Skip to content