f

DULJINA STAZE: 42 km

TIP: kružna ruta

Preporučeni smjer: Medven Draga – Vranjak Žumberački – Čućići – Rajići – Jelenići – Dane – Mrzlo Polje Žumberačko – Glušinja – Javor – Petričko Selo – Hartje – Željezo Žumberačko – Žamarija – Kostanjevac – Medven Draga

Ova nešto zahtjevnija i duža kružna ruta prolazi vrlo brdovitim krajem uz dva viša uspona kod Gornje Vasi i Mrzlog Polja Žumberačkog. Početna i krajnja točka smještena je u mjestu Medven Draga, u blizini kojeg se smjestila jedna od najljepših potočnih dolina rijeke Slapnice. Kanjon Slapnice zaštićeni je krajolik dugačke doline koja se proteže od podnožja glavnog žumberačkog hrpta, podno Gornje Vasi, do Medven Drage, gdje je ušće Slapnice u riječicu Kupčinu. Južno od ušća ističe se kurija, staro seosko gospodarstvo plemenite obitelji Medven, izgrađeno 1868. godine, a ono je ujedno i polazišna točka naše vožnje. Nedaleko od kurije u Čunkovoj Dragi, uza sami tok Kupčine, nalaze se mlin i seosko gospodarstvo „Medven“ s mogućnošću smještaja i raznolikom ponudom domaćih jela i pića, gdje možete skupiti snage za ovu dugu vožnju. Vijugavim šumskim putom iz Medvena i Čunkove Drage stižemo do mjesta Kostanjevac, središnjeg naselja i administrativnog centra općine Žumberak, u kojem se smjestila kapela Blažene Marije Žalosne, izgrađena 1672. godine. Nastavkom puta dolazimo u Jurkovo Selo, rodno mjesto hrvatskog lingvista i romanista Petra Skoka, u čijoj se blizini smjestilo seljačko domaćinstvo Podžumberak, koje vam može ponuditi jedinstven doživljaj žumberačkog kraja. Domaćinstvo se nalazi u srcu Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje i time turistima može ponuditi najbolje od Žumberka. Iz Jurkovog sela cesta prolazi kroz mjestašce Žamariju i time nas vodi do nanizanih sela Hartje, Drašći Vrh i Željezno Žumberačko, smještenih na grebenu s prelijepim vidicima na žumberački kraj. Slijedi uspon do Petričkog Sela i jednog od većih žumberačkih sela Gornje Vasi, smještenog na istaknutome mjestu, s preglednim vidikom na velik dio Žumberka, dio Samoborskog gorja, Pokuplja te cijelog Gorskog kotara s Malom i Velikom Kapelom i Klekom. Na putu od Gornje Vasi prema Glušinji, utopio se zaselak Javor, rijetko očuvan tradicijski graditeljski sklop s drvenim stambenim kućama i gospodarskim objektima. Nedaleko od mjesta Mrzlo Polje Žumberačko nalazi se spomenik palim borcima i katolička crkva sv. Petra i Pavla, izgrađena 1666. godine. Samo nekoliko koraka dalje nalaze se temelji nekadašnje rimokatoličke crkve sv. Lovre iz 13. stoljeća.

Nastavljajući vožnju šumskim putom, prolazimo naseljem Dane i dolazimo do Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, u kojem se izdiže najviši vrh Sv. Gera, visok 1178 metara, izdaleka uočljiv po visokome telekomunikacijskom tornju postavljenome 1984. godine. Prolazimo slap Brisalo, koji se ne nalazi na rijeci Slapnici, već na njezinoj pritoci te tako šumskim putom okruženim zelenilom dolazimo do Medven Drage iz koje smo i započeli ovu zanimljivu biciklističku avanturu.

Skip to content