f

DULJINA STAZE: 35 km

TIP: kružna ruta

Preporučeni smjer: Sošice, Sveta Gera, Sekulići, Kuljaji, Radatovići, Šiljki, Malinci, Plavci, Reštovo Žumberački, Sošice

Sljedeća kružna ruta, od 35 kilometara, zahtjevna je, a odlikuje se usponom od čak 930 metara. Početna i završna točka su Sošice, jedno od najposjećenijih mjesta na Žumberku, koje je za razliku od tipičnih žumberačkih sela, raštrkanih po bregovima ili zbitih u dolini rijeka, smješteno u prostranoj dolini sošičke visoravni. Naš put kreće iz ovog najizrazitije žumberačkog naselja, u čijem središtu i okolici možete posjetiti mjesne crkve – grkokatoličku crkvu sv. Petra i Pavla iz 18. stoljeća i rimokatoličku kapelu Uznesenja Blažene Djevice Marije s početka 19. stoljeća, samostan časnih sestara bazilijanki s etnografskom zbirkom, jamu Jazovku te prštavi Sopotski slap. Vijugavim šumskim putom uspinjemo se prema Svetoj Geri, najvišem vrhu Žumberačke gore, s 1178 metara nadmorske visine, u blizini slovenske granice. Iako je hrvatsko ime za taj vrh Sveti Ilija, naziv je zaboravljen te se češće koristi stari slovenski naziv Sveta Gera. Na vrhu se nalaze ostaci grkokatoličke kapele sv. Ilije Proroka, izgrađene u 16. stoljeću. Slijedi spuštanje prema naselju Rajakovići, koje se smjestilo podno brda Oštrc i kojim teku dva potoka, Vrelo i Sušica. Nedaleko se nalaze Sekulići, posljednje naseljeno selo prije Svete Gere, odakle put vodi prema selu Bulići. Na zapadu Žumberačke gore na rijeci Sušici, pokraj sela Kuljaji, nalazi se Zeleni vir, najatraktivniji dio doline potoka Sušice. Nazvan je zelenim jer se u vodi odražava boja šume koja se nad njime nadvija poput kupole. Slijedi vožnja prema Radatovićima, u kojima se nalazi župna crkva Uskrsnuća Gospodnjeg, podignuta 1870. godine. U njoj se nalaze vrijedan ikonostas iz 1880., Evanđelje iz 1896. te hrvatska trobojnica iz 1912. godine. Šumskim putom vozimo dalje kroz selo Malinci, u kojem se nalazi kapela sv. Dimitrija, do sela Visoči. Iz sela se pružaju panoramski pogledi na obližnje gradove, kao i netaknute žumberačke šume. Osim izvorne ljepote, ovo selo obilježava i nešto jedinstveno.

Naime, Visoče ima tri sakralna kipa – Jelavski na ulazu, Mivinim u sredini te Lubinski na izlazu iz sela. Nakon zanimljivih Visoča, dolazi manje mjesto Plavci te selo Reštovo Žumberačko, rodno mjesto Tadije Smičiklasa, autora prve moderne i cjelovite hrvatske povijesti pod nazivom “Povijest Hrvata”. U znak zahvalnosti i sjećanje na “hrvatskog Herodota”, kako ga je u jednoj od svojih pjesama nazvao književnik August Šenoa, 1928. godine na njegovoj rodnoj kući postavljena je spomen-ploča. Nakon ove zanimljive vožnje s mnoštvom povijesnih znamenitosti, dolazimo do naše ishodišne točke, mjesta Sošica.

Skip to content