f

DULJINA STAZE: 36 km

g

PODLOGA: 97% asfalt, 3% makadam

TIP: kružna ruta

Preporučeni smjer: SrCe Prirode (Gorica Lipnička, Ribnik, Lipnik, Sračak, Jadrići, Mrzljaki, Jakovci, Ladešići, Netretić, Kolenovac, Piščetke, Gorica Lipnička, SrCe Prirode

I ova staza donosi istinski užitak vožnje kroz predio slikovite prirode. Kao ishodište staze vrijedi odabrati Seljačko domaćinstvo obitelji Srakovčić “SrCe Prirode” u Gorici Lipničkoj. Imanje je smješteno na prisojnim obroncima gore Vodenice (538 m n.m.), uz bjelogorične šumarke i rodne vinograde, ljeti i u ranu jesen pune privlačnih boja i mirisa. Nije stoga čudo da nekim ljubiteljima pedala pogled odluta, pa se na ovoj ruti sporije „zalaufaju“. Iz “SrCa Prirode” staza vodi prema selima Piščetke, Kolenovac i Mali Modruš Potok, uz male uspone i silaske, a odasvud se pruža lijep pogled na gore, brda i udoline okolice Ribnika i Netretića. Doista, ljepšu ciklo-rutu teško je i zamisliti. Po dolasku u Netretić, po mnogima sjedište kraja čiji se žitelji nazivaju Brajcima, slijedi lagani spust povijesnom cestom Lujzijanom, koja povezuje Karlovac s Rijekom. Desno, podno ceste, ukazuje se uska i dugačka udolina za koju legenda kaže da je njome nekoć davno tekla rijeka Kupa. A do Kupe uistinu dolazimo kada skrenemo s Lujzijane u Ladešićima na zapad, prema Pravutini i Ribniku. Ubrzo se slijeva ukazuje duboka dolina rijeke koja je na tome dijelu i granica Slovenije i Hrvatske. Ne bojte se, nećete zalutati u Sloveniju, osim ako vaš bicikl zna plivati. Staza nas vodi zaselcima smještenima na padinama šumovite gore Lipnik, a potom se spušta i do same obale razigrane Kupe kod Male Pake i Pravutine. Nakon odmora i okrepe možemo izabrati dva puta do Ribnika, kraći podno Sopčić Vrha i duži kroz selo Ravnica, s posjetom izletištu uz izvor-jezerce Rilac. Doživljaj upotpunjuje susret s kulturno-povijesnom baštinom toga kraja. Ističe se utvrđeni srednjovjekovni grad Ribnik – jedini sačuvani nizinski “Wasserburg” (njemački naziv za grad s opkopom napunjenim vodom) u Hrvatskoj, na području gdje su utvrđeni srednjovjekovni gradovi uglavnom smješteni na povišenim položajima.

Lijepa prilika za mali odmor i zajedničko slikanje s ovim dvorcem u pozadini. Imanje se spominje još u 13. stoljeću, a današnji izgled grada većinom je baština knezova Frankopana iz 16. stoljeća. Na kraju slijedi uspon do Gorice Lipničke, s koje se opet šire nezaboravni vidici.

Skip to content