f

DULJINA STAZE: 18 km

g

PODLOGA: 87% asfalt, 13% makadam

TIP: kružna ruta

Preporučeni smjer: Mrežnički Brig, Mrežnički Varoš, Pećurkovo Brdo, Banjsko Selo, Leskovac Barilovački, Mrežnički Novaki, Mrežnički Brig

Kao ishodište ove staze predlažemo izletište u Mrežničkom Brigu kod auto-kampa “Slapić”, gdje se ljeti možete osvježiti u bistroj Mrežnici podno zapjenjenih slapova, a većinu godine i zaigrati tenis, odbojku na pijesku… Vodenica s drvenim kotačima, kao i suvremeni most obložen drvetom, vraćaju nas starim tradicijskim obrtima i potiču na ugodno putovanje bez žurbe i napetosti. Stoga vam preporučamo da prije polaska na ovu rutu istezanje obavite plivajući u Mrežnic Biciklistička staza vodi prvo na jug, uz rijeku Mrežnicu, da bi se potom postupno kroz Mrežničke Novake uspela do Leskovca Barilovićkog. Vidici na zelenu brdovitu okolicu sve su širi i ljepši, da bi naposljetku “puknuli” i na istok, na dolinu još jedne riječne ljepotice, Korane. Čovjek bi se sad  poželio prebaciti na paraglajder i s visine uživati u panorami. Ali idemo dalje na dva kotača. U selu Leskovac Barilovićki nalazi se barokna župna crkva Svetog Josipa, građena u Vojnoj krajini 1785. godine, jednostavnih i pravilnih oblika. U obližnjem Carevom Selu sačuvano je nekoliko starih drvenih kuća. Iz Leskovca Barilovićkog slijedi spust do Banjskog Sela i Belajskih Malinaca u čijoj blizini se nalazio utvrđeni srednjovjekovni grad Belaj, a prethodilo mu je prapovijesno željeznodobno naselje i vjerojatno gradina plemena Kolapijana. Ovo staro pleme ime je dobilo po rijeci Kupi (Colapis) uz koju je živjelo. Staza nastavlja kroz Pećurkovo Brdo i podno Belajske Vinice prema Mrežničkom Varošu, gdje se vraća Mrežnici. Iza leđa ostavljamo brijeg Vinicu (321 m n.m.) s izletištem i planinarskom kućom “Mladen Polović” te lijepim vidikom na grad Karlovac. Iz Mrežničkog Varoša nema niti dva kilometra na sjever do Duge Rese, gradića sa zanimljivom graditeljskom ostavštinom iz “zlatnog doba” pamučne industrije s kraja 19. stoljeća, lijepim parkom, ali i uređenim kupalištem na Mrežnici.

A biciklistička staza nas iz Varoša vodi u suprotnom smjeru, k polazišnoj točki u Mrežničkom Brigu. Ljeti se na više mjesta uz obalu može pronaći  pokoji “intimni kutak” i uživati u čarima jedne od najljepših hrvatskih rijeka.

Skip to content