Ruta 40 – Draganić – Draganićka šuma – Ribnjak – Draganić, ukupna dužina 23.2 km 

Draganićki kraj idealan je za razgledavanje biciklom. Kružna ruta 40 započinje i završava kod željezničkog kolodvora u Draganiću, i to je odlična staza za doživjeti sve ljepote ovoga kraja. Od ukupne dužine od 23,2 kilometara uživat ćete u vožnji pretežito kvalitetnim makadamom u dužini od 12,2 km.

Naseljeno mjesto Draganić oduvijek je činilo zajedništvo 17 sela (zaselaka, kako bi se to reklo): Draganići, Barkovići, Dadumle, Jazvaci, Vrbanci, Budrovci, Bencetići, Goljak, Mrzljaki, Vrh, Križančići, Lazina, Franjetići, Lug i Darići koji su i sada te Čeglji, Guci i Vukšin Šipak, koji su izvan ustroja općine Draganić, ali pripadaju Župi draganićkoj. 

Draganić se smjestio duž ceste koja spaja Karlovac i Zagreb, zvanu Stara cesta. Cesta je to koju vole oni kojima se ne žuri, oni koji uživaju putovati i razgledavati živopisnu okolicu. A Draganić je živopisan u svim oblicima, od tradicijske arhitekture do narodnih nošnji. Bogatstvo se ogleda od energične i vatrene crvene nošnje, veličanstvene  profinjenosti  bijele nošnje i poseban odabir boja roze ili modre. Svaka je unikat za sebe, niti jedna od njih nije ista. Draganić ne zovu bez razloga „plemenita općina Draganić“. Spominje se još u 13. stoljeću od kad datira povelja hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV izdane junačkim ratnicima Draganića. Plemenita općina Draganić oduvijek se razvijala slobodno, bez vlasništva plemenitaša i njihovih dvoraca. Niti danas nećete tu naći tragove dvora i kmetskih nastambi, ovo je bio slobodni teritorij slobodnih ljudi.

Vozeći se kroz Draganić, zasigurno primjećujete drvene kuće smještene između modernih katnica, a ako ste zaljubljenik u tradicijsku drvenu arhitekturu onda svakako trebate skrenuti s glavne ceste i posjetiti selo Lazinu, Barkoviće, Jazvace,  Budrovce,  gdje se mogu vidjeti prekrasni primjerci kuća građenih drvetom. U selu Goljaku kraj Draganića ostala je jedina sačuvana drvena crkvica u karlovačkom Pokuplju,  a radi se o crkvi Sv. Trojstva podignutoj 1689.godine. Sagrađena je od tesanih hrastovih planki postavljenih na kameno podnožje i pokrivena šindrom.

Na ovoj ruti vozite se 911 metara državnom cestom D1 te je potreban dodatni oprez. Tijekom vožnje  na ovoj nizinskoj ruti izmjenjuju se  različiti i lijepi  krajolici, od pitomih brežuljaka  pa do ravnica i šume, ribnjaka i pjeva ptica močvarica. Draganićki ribnjaci, te Draganićka šuma su među najvažnijim staništima ptica u Hrvatskoj.

Kako bi obilježili i zaštitili povijesno i prirodno bogatstvo draganićkog kraja Udruga „Zraka“ iz Draganića je osmislila projekt ″Povijesno – poučne ceste kroz draganićku šumu“ koji obuhvaća etnološke i povijesne događaje, floru i faunu draganićkog kraja (šireg dijela Pokupskog bazena) i predstavlja zanimljiv turistički i društveni proizvod.

Ono po čemu je Draganić najpoznatiji svakako su Draganićki ribnjaci, a ribnjaci Kupa na lokaciji Draganić nude sportski ribolov u prekrasnom prirodnom okruženju.  Na površini od 4 ha nasađen je s  kvalitetnom ribom, kao što su poznati draganićki šaran, štuka, som, amur, tolstolobik, linjak, smuđ. Na sportskom ribnjaku nalazi se brvnara sa pićem i toaletnim čvorom. U sportskim ribnjacima se možete potpuno opustiti i uživati u nedirnutom kutku prirode! Osim ribolova na ribnjacima, riba se može loviti i na mnogobrojnim bajerima i kanalima koji protječu u nizinskom djelu općine te na potoku Kupčini. Ribnjaci su u proljeće i jesen važna postaja na selidbenom putu ptica selica.

Ako ste ogladnjeli i zaželjeli se ribe, u neposrednoj blizini željezničke stanice nalazi se restoran sa dugogodišnjom tradicijom u pripremi jela od ribe ili potražite neki od ugostiteljskih objekata smještenih na staroj karlovačkoj cesti. 

Staza je potpuno označena pločama važnijih lokacija i smjerokazima tako da se ne možete izgubit. Ruta 40 ima odvojak prema ribnjacima Crna mlaka ( Zagrebačka županija ) i prema rutama 46, 48, 49 i 50 na području grada Karlovca i općine Lasinja.

Vožnja ovom rutom u proljeće počastiti će vas oazom zelenila i buđenjem novog života, ljetne vožnje u šumi dočekat će vas osvježenjem u hladovini ili pikniku ribnjacima koji će vam razgalit nepca,  dok će jesen sa svojim koloritima i maglovitim okruženjem stvoriti mistično okruženje, a zima vas počastiti tišinom i spokojem u bjelini snijega. 

Skip to content