Ruta 43 ( bregi draganićki ), ukupna dužina 12,8 km

Ova pitoreskna kružna ruta provesti će vas po brežuljcima i dolinama draganićkog područja. Vožnju započinjete kod mjesnog groblja u Draganiću. Ruta je obilježena, cijelom dužinom je podloga asfalt, lagana je za orijentaciju i vožnju te idealna za obiteljski turizam i rekreaciju. Ukupna dužina rute je 12,8 kilometara, a od toga vozite se 2,16 kilometara državnom cestom D1, koja je stoljećima prolazila ovim krajem i  bila nekad glavni trgovački put od Zagreba preko Karlovca do Senja. Ljudi su živjeli od svojih vrijednih ruku baveći se poljoprivredom i tijekom godina razvili izuzetne kulturne vrijednosti i tradiciju koja se i danas s ponosom njeguje. Jeste li znali da je i poznati karlovački istraživač Mirko Seljan ovdje imao svoje imanje? Mirko Seljan se ovdje odmarao i provodio vrijeme u miru, spremajući se za ekspediciju u Južnu Ameriku. 

Nedaleko župne crkve na mjesnom groblju u Draganiću nalazila se kapelica Sv. Siksta (Šikost), koja se spominje od 1668. godine kao građevina od drveta, što je od 1776. godine služila kao mrtvačnica, a od 1988. godine ponovno dobiva funkciju sakralnog objekta.

Najviši oblik drvene arhitekture je građenje crkava. Na području Pokuplja i Draganića bilo je mnogo crkvica i kapela sagrađenih od drveta jer je to područje bogato kvalitetnom hrastovom šumom. Krajem 18. i početkom 19. stoljeća počinje gradnja zidanim materijalom, tako da su od brojnih drvenih crkvica na ovom području sačuvale samo dvije, Kapelica Sv. Trojstva u Draganićkom Goljaku kao lijep primjer seoske drvene sakralne arhitekture. Župna crkva Sv. Jurja vrlo je stara i spominje se u popisu Ivana Arhiđakona 1334. godine, a kako je izgledala ta crkva u to vrijeme, danas se ne zna. Podružnice župne crkve u Draganiću su u 17. stoljeću bile drvene kapelice. Stari je župni dvor (farof) bio od drveta, sve do početka 19. stoljeća, a 1828. sazidan je današnji. Tradicija građenja kapelica očuvala se sve do današnjih dana tako su krajem 20. stoljeća sagrađene kapelica Sv. Stjepana u Vukšin Šipku, kapelica Marije Pomoćnice u Čegljima, te kapelica Sv. Križa na Draganićkoj stanici u spomen na poginule branitelje za vrijeme Domovinskog rata.

Ovo područje u cijelosti ima umjerenu kontinentalnu klimu sa relativno dovoljnim količinama oborina i nije zabilježena pojava jačih niti učestalijih vjetrova, a oni koji pušu prvenstveno su iz smjera sjevera i sjeveroistoka dok su vjetrovi iz pravca juga i jugoistoka znatno manje zastupljeni.

Vozite se pitoresknim krajolicima okruženi vinogradima, voćnjacima, livadama i poljima s lijepim pogledima na okolicu. Sa državne ceste D1 skrećete desno u Goljaku Draganićkom na cestu za Mahično i Bencetiće.  Prolazite kroz naselje Bencetić, a sa vaše lijeve strane u dolini možete vidjeti i poduzetničku zonu Lugu koja se prostire na 88 000 m2.  Zatim slijede naselja Zagraj i Tuškani koji su administrativno u sastavu grada Karlovca. Kod Vatrogasnog doma u Tuškanima skrenite desno i nastavljate ovu rutu gdje možete osloboditi svoja osjetila i uživati u idiličnim prizorima prirode na ovoj ruti te šarenilu boja i mirisima obrađenih polja. Zatim slijede vožnja kroz naselja Gorščaki, Vukoder, Konjkovsko te slijedi povratak do mjesnog groblja u Draganiću. Ako želite nastaviti dalje sa vožnjom, prikupite energiju za nastavak jer ova ruta ima odvojak prema Ozlju i spoj na rute na području grada Ozlja i spoj na rutu 3. 

Skip to content