Ruta 45 ( bregi draganićki ), ukupna dužina 7,2 km

Kružna ruta 45 počinje i završava kod groblja u Draganiću, koje se nalazi u blizini župne crkve Sv.Jurja koja se spominje u popisu ahiđakona Ivana 1334.godine. Vožnja biciklom po brežuljcima draganićkog kraja izazov je svim ljubiteljima brdskog biciklizma u prvom redu zbog lijepih pejzaža pitoresknih vinorodnih  i šumovitih brežuljaka s kojih se pružaju prekrasni vidici. Ruta 45 je prije svega namijenjena rekreativcima i manje zahtjevnim biciklistima. Sa Svetog Jurja je prekrasan pogled na dolinu, a još je ljepši sa brijega preko koje je u obliku piramide i zove se Piramida,  raja za odmor i rekreaciju. Piramida se nalazi na 220 metara nadmorske visine i sa njega se pruža najljepši pogled na Pokupsku nizinu, Ozalj i Sloveniju, Karlovac i Petrovu Goru, Zagreb i Sljeme. 

Kada ste već na putu između dva brijega bilo bi dobro vidjeti i staru drvenu crkvicu Svetog Trojstva iz 1689. godine oslikanu freskama i koja je zbog svoje iznimne vrijednosti uvrštena u spomenike kulture.

Draganić se u povijesti spominje vrlo rano, a dokazan podatak je pisani spomen iz 1249. godine kada je za vrijeme Kralja Bele IV. Ban “ciele Slavonije” Stjepan Gutheld uređivao plemićke posjede u srednjovjekovnoj Županiji Podgorskoj. Vjerojatno su tada utvrđene i granice “Plemenite općine Draganić” kako se ona oduvijek zvala. Kroz stoljeća su je nastanjivali ljudi organizirani u svojim zajednicama, koji su bili vlasnici svojih dobara, zemlje, šume, te su po tom oduvijek bili plemići – a kmetstva na području nije bilo.

Kako su stoljećima žitelji uživali stečenu slobodu to je u mnogo čemu utjecalo i na bogato kulturno nasljeđe koje se ponajbolje ogleda u očuvanim sakralnim objektima, tradicijskoj seoskoj arhitekturi i narodnoj nošnji. Na pitomim bregovima na zapadnom povišenom dijelu nalaze se vinogradi i voćnjaci, klijeti, vikendice i velik broj sačuvanih sakralnih spomenika kulture. Ovo područje u cijelosti ima umjerenu kontinentalnu klimu sa relativno dovoljnim količinama oborina i nije zabilježena pojava jačih niti učestalijih vjetrova, a oni koji pušu prvenstveno su iz smjera sjevera i sjeveroistoka dok su vjetrovi iz pravca juga i jugoistoka znatno manje zastupljeni.

Podloga na ovoj ruti je asfalt u dužini 2,5 km, dok je makadam u dužini 4,7 km te vas upozoravamo na povećani oprez na dijelu rute od 540 metara koja prolazi državnom cestom D1.  

Ako ste možda ostavili auto na velikom parkiralištu kod Općine Draganić, prilikom spuštanja sa početne točke rute, a prije skretanja na cestu D1 sa vaše desne strane nalazi se prekrasna barokna kurija „Contessa“ simbol općine Draganić, ali i dio kulturno-povijesne baštine Republike Hrvatske. Koliko je važno njezino očuvanje i održavanje za buduće generacije i obrazovanje dokazuje „Udruga Contessa“ iz Draganića koja vodi ovo prekrasno barokno imanje tj. obnovljenu i preuređenu staru baroknu kuriju iz 17.stoljeća. Ako se odlučite na posjet ovom bajkovitom posjedu pred ulaznim portalom čekat će vas kostimirani animatori, a zatim u razgledu posjeda slijede plemeniti bijeli lipicanci, romantična legenda o mladom kraljeviću, vili i konju…

Po završetku vaše pustolovine po bregima Draganića preporučamo odmor na trgu kod Općine Draganić u te uživanje i opuštanje u jednom od ugostiteljskih objekata koji se nalaze na samoj cesti D1.

Skip to content