Ruta 47 ( Brođani – Lipje – B. Kovačevac – Sjeničak – B. Moravci – Brođani ), ukupna dužina 34,8 km 

Na ovu zanimljivu kružnu rutu kreće se iz Brođana, mjesta na desnoj obali Kupe udaljenog 15 kilometara od Karlovca. Polazak  je kod pristaništa Žitne lađa “Zora”, jedinstvene europske atrakcije. Jeste li se ikad vozili Žitnom lađom? Ako niste, sada ćete imati sjajnu priliku i za to iskustvo. Plovidba jedinstvenom replikom povijesnog broda dočarat će vam doživljaj prošlog vremena kada se žito prevozilo lađama rijekom Kupom i Savom te povezivao Karlovac i Hrvatsku s dalekim Temišvarom i Dunavom. 

Na granici mikroregija Pokuplja i Korduna uz Brođane tu su i naselja Slunjski Moravci, Skakavac, Brežani, Lipje, Ribari, Slunjska Selnica, Banska Selnica i Kablar. U Brođanima je i završetak rute 47.

Žitna lađa jedna je od tri tipa lađi, kakve je imao karlovački lađarski ceh, najbogatiji ceh obrtničkog Karlovca iz doba Ilirskog preporoda. Prvo što ćete doživjeti bit će rijeka Kupa – pogled s visine na njeno smirujuće zelenilo i osjećaj stabilnosti njenog toka dok polako prolazi ispred Vas i…pogled na „Zoru“, predivan veliki drveni brod, stopljen s prirodom, težak i smiren u svojoj moći da vlada rijekom. Plovidba traje 90 minuta i tijekom plovidbe vide se ostaci starog željezničkog mosta srušenog u Domovinskom ratu, Franjevački samostan i crkva Majke Božje Snježne u Kamenskom.  Putovanje izletnika prati niz životinja poput divljih patki, orla štekavca,  kormorana, a ponekad se sretne i pokoja vidra ili dabar. Najhrabriji se mogu okušati za kormilom lađe uz pomoć kapetana, a najmlađi uvijek pozvone na pravo brodsko zvono. O polascima lađe više možete saznati na mrežnim stranicama www.aurora-colapis.hr .

Do Domovinskog rata kroz Brođane je prolazila željeznička pruga Karlovac-Sisak. Pruga, kao i most, su uništeni u ratu, a polovica mosta stoji kao podsjetnik na ratna razaranja. U Brođanima se nalazi i obnovljeni bunker na obali rijeke Kupe iz perioda Drugog svjetskog rata na mjestu gdje je nekad bio željeznički most i prolazila pruga. Bunker datira  iz 1942. godine kad je talijanska okupacijska vojska na ovom području prionula gradnji više desetaka bunkera koji su služili kao osiguranje željezničkog pravca. Kameni bunker  kao nijemi svjedok svog vremena postaje turistički vidikovac i to kao dio projekta turističke valorizacije kulturne baštine na rijeci Kupi.

Jedan dio biciklističke rute prolazi uz samu rijeku Kupu koja nudi osvježenje te svojim tokom stvara ugođaj potpunog sjedinjenja s bogatim prirodnim svijetom. Vozeći se biciklom ovom rutom  proći ćete obalama rijeke Kupe, kroz mirisne livade i polja, netaknute  šumarke, pitoreskne brežuljke,  brojne potoke koji žubore i sela očuvane ljepote sa jedinstvenim vidikovcima.  

Nakon Brođana ruta vodi prema naselju Brežani. Sva naselja u ovom kraju za vrijeme Domovinskog rata su pretrpjela velike štete na kućama i gospodarskim objektima. No, volje i želje za napretkom nije nedostajalo te su se  ljudi borili i izborili da obnove i nadoknade sve uništeno. Sada je ovaj kraj poznat po uspješnim poljoprivrednicima, vrsnim stočarima i voćarima. 

Želite li probati bakin sok od koprive, kolač balzamača,  domaći kruh preporučamo vam da posjetite izletište Gliboki Brod u Brežanima, uz samu obalu rječice Utinja. Putnicima namjernicima, u ponudi su autohtona jela Pokupskoga kraja, blagdan za svačije nepce. Bogata zemlja na kojoj pasu životinje i na kojoj je uzgojeno voće i povrće, povremeno na površinu izbaci morske školjke – ostatke nekadašnjeg Panonskog mora.

Nakon naselja Ribari idete prema Slunjskoj Selnici i Banskoj Selnici, u ovoj netaknutoj prirodi izaberite mjesto gdje ćete se malo odmoriti i  promatrati panoramu cijelog kraja. Ruta je ravna i lagana za vožnju. Ovom slabo prometnom cestom na raskrižju sa raspelom skrenite desno za naselje Kablar. Nastavak je vijugavom cestom prema Kablaru i Banskom Kovačevcu, gdje su ravnomjerno isprepliću šumarci i polja. Na ovom dijelu rute u Banskom Kovačevcu možete najjače doživjeti izdašnost prirode u svoj njezinoj očuvanosti, bio raznolikosti i ljepoti. 

Ruta nastavlja blago brdovitim krajem prema Sjeničaku Lasinjskom. Sjeničak Lasinjski je mjesto u sastavu općine Lasinja u Karlovačkoj županiji, dok su Gornji Sjeničak i Donji Sjeničak, naselja u sastavu Grada Karlovca. U blizini su i ruševine srednjovjekovnog grada Steničnjak koji se prvi put spominje 1299. kao posjed Babonića. Stari grad Steničnjak poznatiji je pod nazivom Sjeničak i Roknićeva gradina i nalazi se jugoistočno od Karlovca u Donjem Sjeničaku u selu Roknići. Koorinate za ruševine utvrde Steničnjak (Roknićeva gradina): 45.428672, 15.760611 Vlastelinsko imanje Steničnjak bilo je veće od bilo kojega drugog u Hrvatskoj. Steničnjak je u turskim osvajanjima u 16. st. bio razoren, a u 17. st. bio je napušten.

Nastavite ravno cestom Banskim Moravcima, Skakavcu te se preko Popović brda vratite na polazišnu točku u Brođane. Ova dobro označena biciklistička ruta duga je 34,8 kilometara, podloga je asfalt u dužini 30 km dok je makadam u dužini 4,8 km. Ruta ima spoj na rute 46, 49, 52 i 59

Ulaskom u Brođane ova idilična ruta  zaokružuje i završava uz mnoštvo dojmova s vožnje. Ako je ljeto, svakako iskoriste prigodu i okupajte se u Kupi jer je ljeti vodostaj nizak, a Kupa je toliko mirna da se nakon odvožene rute slobodno možete prepustiti čarima kristalno čiste vode. 

Skip to content