Ruta 48 i 50 ( Lasinja – kupalište – Desno Sredičko – Lasinja ), ukupna dužina 14 km

Rute 48 i 50, ukupne dužine 14 kilometara, počinju u Lasinji, na središnjem gradskom trgu. Kako se Lasinja nalazi na desnoj obali Kupe tako su i okolna mjesta dobila sasvim logična imena kao Desni Štefanki i Desno Sredičko. Savršeno za orijentiranje, zanimljivo za obići.

Rute nisu zahtjevne i pružaju obilje doživljaja jer prolaze uzduž predivnih livada i pitoresknog krajolika, koje vas vode do mirnih obala rijeke Kupe gdje postoji više plaža za kupanje. Kupa je vrlo prevrtljiva rijeka s nekoliko lica, ponekad mirna, ponekad brza, ponekad duboka, a ponekad vrlo plitka. No nizvodno od Jamnice, Kupa je vrlo mirna i pitoma, svoje dubine zamjenjuje plitkim brzim dijelom dok u ljetnim mjesecima spada u toplije rijeke u Hrvatskoj. Posebnu čar predstavlja kupanje u čistoj rijeci Kupi i ova prekrasna priroda i okruženje pravi su užitak za ribolovce i sve ljubitelje prirode. Kupa je u ovom dijelu izuzetno bogata ribom i svake godine se na ovom području ulove kapitalni primjerci amura, šarana, soma i štuke i samim time je razvijen i ribolovni turizam.

Kad ste već došli do obala rijeke Kupe, parkirajte svoj bicikl i još jednom upoznajte ovaj kraj iz druge perspektive i uživajte u  danu prepunom čiste ljepote prirode i  nemojte  propusti priliku napraviti odličnu fotografiju uz ovaj riječni biser. Jedna od zanimljivosti je i to da se već nekoliko godina na kupalištu Pod pećinom u Lasinji održava Riječno kino uz Karlovačko gdje se u ugodnom ambijentu uz Kupu i zvjezdano nebo okupi mnogo posjetitelja koji uživaju u filmovima. 

„Malen si, uzak, trošan, al ti me ipak nosiš, čamče na Kupi!…početak je pjesme Čamac na Kupi velikog hrvatskog književnika Vladimira Nazora. Provezite se i vi tradicionalnim drvenim čamcem na Kupi i upustite se u pravu pustolovinu istraživanja Kupe u Lasinjskom kraju.

Nakon što ste krenuli rutom 48, vozite se ulicom Svetog Florijana koje kao i mjesto Lasinja pamti nemirna vremena i stradanja u Domovinskom ratu, ali pamti i mirna doba blagostanja ovog tihog poljoprivrednog kraja. U ratnim razaranjima na području općine više od 50% obiteljskih kuća potpuno je razrušeno, dok je 30 % pretrpjelo oštećenja V. kategorije.

Iz ulice Svetog Florijana skrenite desno na spoj rute 49 i 51 i uživajte u laganoj vožnji i nastavite pratiti oznake biciklističkih ruta Karlovačke županije. 

Rutom 50 uputite se sa Trga Hrvatskih branitelja ka Desnom Sredičku. Vozite se Lasinjskom cestom gdje je manji intenzitet prometa prema ovom malom naseljenom mjestu u kojem se nalazi i vikendaško naselje. Nakon izlaska iz mjesta Lasinja čeka vas lagani spust i prekrasan pogled na prozračnu i privlačnu šumu koju presijecaju  lokalni šumski putevi koji će vam učinit ugodu na ovoj ruti. Podloga na ovim rutama je asfalt u dužini 13,5 km, dok je makadam u dužini 2,5 km.

Povratkom u Lasinju, polako se možete pozdraviti sa ovim mirnim i idiličnim krajem uz Kupu do neke nove prilike za putovanje.

Skip to content