Ruta 49 ( Lasinja – Crna Draga – Lasinja ), ukupna dužina 14,1 km

Ruta 49 najduža je biciklistička ruta u Općini Lasinja. Početna i završna točka ove rute je u mjestu Lasinja, smještenom u središnjem Pokuplju, u živopisnom kraju u nizini gdje Kupa započinje svoj mirni tok prema ušću. Veliki značaj Kupe za lasinjski kraj ovjekovječen je stavljanjem simbola rijeke na grb Lasinje, a lastavica na grbu priča nam povijesnu priču o lasinjskoj kulturi.  

Lasinjska kultura poznata je eneolitička kultura rasprostranjena od 3700. do 3200. godine prije Krista, razvila se na na lasinjskom području i proširena je kontinentalnom Hrvatskom i bosanskom Posavinom, Slovenijom, Koruškom i Mađarskom oko Blatnog jezera. Nazvana je prema lokalitetu Talijanovo brdo u Lasinji. Nije li to dovoljno da vas  inspirira za istraživanje ovog kraja?

Općina Lasinja, udaljena je 30 kilometara od Zagreba i Karlovca, pruža svojim stanovnicima i gostima blizinu grada, ali i mir te čistoću prirode. Podloga na ovoj ruti  je asfalt u dužini 12,8 km, dok je makadam u dužini 1,3 km. 

Razmjerno lagana tura provest će vas nizinskim područjem netaknute i čiste prirode kroz šumski predio do sela Crna Draga gdje se nalazi jezero Ciglana i lovište koje zbog oblika, inklinacije terena te geološkog sastava bogato stalnim i povremenim  izvorima i potocima koje daju dovoljnu količinu vode tlu i vegetaciji tijekom cijele godine. Vožnja uz šumu odmara dok su šume  izvor ljepote ovog kraja i života njegovih stanovnika. U bilo koje doba godine šume pružaju najbolje od svoje ljepote i s biciklom se možete zaustaviti u ovim šumskim čistinama koji svjedoče čarobnom osjećaju mira.

Zanimljiva je ova trasa sa svojim povijesnim pričama  i upravo tamo u crnodraškim šumama gdje su danas debele bukve nekada je bilo srce župe Lasinje. Davno nekada je bila crkva svete Ane čiji se temelji još uvijek naziru, pokraj nje bio je i župni dvor. Oko crkve  po brežuljcima bile su kuće imućnih hrvatskih zadruga. Župa je zahvaćala i stari grad Sjeničak gdje su se održavali hrvatski sabori, a tamo dalje je Petrova gora gdje je poginuo i hrvatski kralj Petar.

Nemojte žuriti, cilj je uživati u vožnji i krajoliku i nakon Crne Drage nalazite se na pola puta do Lasinje, opet nizinskom trasom uz polja i šume sve do 10 kilometra kada trebate skrenuti desno na lokalnu cestu prema Lasinji. Nakon toga uživajte na ravnom odsjeku ceste po kojoj trebate voziti 1,49 km.

Prije raskrižja ušli ste u mjesto Lasinja i na raskrižju skrenite desno i slijedite znak Blatuša, Desno Sredičko. Možda niste znali da Lasinja jedina u Hrvatskoj ima samostan Kćeri Srca Isusova. Od 2007. godine u Lasinji djeluju časne sestre Klauzurnog samostana Kćeri Srca Isusova, prozvanog bijelim Karmelom. Riječ je o jedinom samostanu ovog reda u Hrvatskoj koji je još blaženi Alojzije Stepinac imao veliku želju dovesti u svoju nadbiskupiju. Život bijelih redovnica sa škapularom, obilježenim s dva srca, odvija se u samostanu gdje se izmjenjuje molitva i rad. 

U mjestu se nalaze ostaci ruševina župne crkve svetog Antuna Padovanskog, ali i novosagrađena crkva istog imena, a ako krenete u malo istraživanje broja kapelica, uzmite si dovoljno vremena.

Iskoristite prigodu i posjetite etno muzej u mjestu. Tijekom Domovinskog rata na području općine uništene su tradicionalne drvene kuće, kao i ostala kulturna dobra. Kako bi se očuvala sjećanja na tradicijsko graditeljstvo, Općina je realizirala projekt izgradnje i uređenja tradicionalne drvene kuće, u kojoj je smješten etno muzej. U muzeju su izloženi primjerci muške i ženske narodne nošnje te tradicijski namještaj i upotrebni predmeti. 

U središtu mjesta se nalaze trgovine i ugostiteljski objekti, a ova rekreativna ruta koja ima spojeve na rute 48 i 50 završava na središnjem trgu.

Skip to content