Ruta 51 (Lasinja mali krug), ukupna dužina 5,7 km

Ova kratka kružna ruta kreće sa središnjeg trga u Lasinji i vodi vas glavnom cestom kroz ovo živopisno mjesto. Sama staza od vas zahtijeva samo da uživate u srdačnoj dobrodošlici, zelenom krajoliku okruženom poljima, tajanstvenim šumama i beskonačnim livadama.

U blizini središnjeg trga nalaze se trgovine i kafići te tu možete pronaći i parkirališni prostor gdje možete ostaviti vaš automobil, ukoliko dolazite iz neke udaljenije turističke destinacije na jednodnevni ili višednevni biciklistički izlet po Lasinjskom kraju.

U ranijoj povijesti Lasinja je bila poznata kao župno (katoličko vjersko) i vojnokrajiško središte za vrijeme Hrvatske vojne krajine (granice) dok su Lasinjski Graničari (najslavniji elitni vojnici Hrvatske Vojne Krajine). 

Nakon jednog kilometra silazite sa glavne ceste i skrećete desno na užu cestu kroz široka polja te prolazite kroz blago brdovito područje za koje se slobodno može reći da je prava oaza mira okružena šumom.  

U neposrednoj blizini je i kamenolom gdje se eksploatira građevinski kamen po kojem je Lasinja isto tako poznata. Od ostalih rudnih bogatstva tu su barit i kaolinska glina kao i nepresušni izvori i obilje vode u razgranatoj mreži vodotoka, te izvori kvalitetne pitke vode uz prisutnost termalnih izvora i izvora mineralne vode.  

Vozeći se šumskim krajolikom bit ćete nagrađeni koncertnim pjevom raznih ptica, a s obzirom na neposrednu blizinu šume možda naiđete i na drage šumske susjede kao što su srne, vjeverice, ježevi, zec te ostali šumski stanovnici.  

Ruta ima spoj na rutu 49 i 50 dok je asfaltna podloga u dužini 3,9 km, a makadam u dužini 1,8 km. Ruta je zamišljena tako da se povratno vraća istim putem na polazište na središnji trg u Lasinji. 

Skip to content