Ruta 59 i 60 ( Spoj ruta 47 –  Cerovac Vukmanićki – Turanj – Spoj ruta 46 ), ukupno 28 km

Ova polukružna biciklistička ruta provest će vas i upoznati s prirodnim ljepotama, povijesnim i kulturnim znamenitostima ovog područja uz rijeku Koranu koja izvire u Plitvičkim jezerima. Korana  krije puno prekrasnih i pristupačnih mjesta za kupanje i skrivenih mjesta na kojima možete odmarati bez smetnje. Nastanjena je brojnim ribljim vrstama – pastrve u gornjem toku, a sve nizvodnije pojavljuju se plotica, klen, podust, šaran, som, štuka, grgeč pa je tako vrlo popularno odredište mnogih ribolovaca.

Korana je dugačka 134,2 km od izvora do ušća u rijeku Kupu u Karlovcu. Sam nastanak njenog imena nije još razriješen. Po jednima je ime Korane izvedenica iz riječi “kora” (biljaka), po drugima je ime nastalo iz imena “Gorana”, tj. označava vodu koja teče iz gore, a neki Koranino ime povezuju s njezinim koritom omeđenim liticama koje su oštro i duboko usječene u tlo. Neki je povezuju s indoeuropskim korijenom *krews (hladan, odatle riječ kristal). 

Polukružna ruta odvaja se od rute 47 u mjestu Skakavac i spaja se preko Cerovca Vukmanićkog i Turnja na rutu 46 u mjestu Gornje Mekušje. Za koju god da se dionicu odlučite, nećete pogriješiti. Kako bi izbjegli vođenje preko državne ceste D1 ruta između putokaza 46 i 47 koristite poljski put u dužini od 600 metara. 

Staza prolazi prekrasnim krajolicima, dodiruje rijeku Koranu, vodi vas kroz prigradsko naselje Turanj koje je svjedok zanimljive i bogate vojne prošlosti grada Karlovca. 

Turanj je oduvijek bio mjesto koje je služilo obrani grada i njegova povijest vezana je uz nastanak karlovačke tvrđave. Podiže se u isto vrijeme kada i tvrđava, kao predstraža tvrđavi i zaštita mostovima preko rijeka Korane i Mrežnice. Ondje je u 16. stoljeću nastala vojna utvrda s Križanić tornjem, odakle i današnji naziv naselja. Tu je bila i tvornica sukna za vojsku i časnička škola, a vojske su se izmjenjivale: austrougarska, ona Kraljevine Jugoslavije, pa SFRJ, a prije rata je na lokaciji današnjeg muzeja JNA imala svoju opremu. Ratna zbivanja u Domovinskom ratu potvrdila su Turanj kao predstražu Karlovca. Turanj je za Karlovčane simbol pobjede, povratka i novog života na ratom opustošena područja. Na mjestu vojarne danas su ostaci objekata oštećeni ratnim djelovanjem u Domovinskom ratu, kasnije dodatno devastirani. Budući muzej Domovinskog rata na Turnju, trenutačno je najveća muzejska investicija u Hrvatskoj i bit će otvoren 2019. godine.

Riječ o jedinstvenom muzeju u Hrvatskoj. Na vanjskom prostoru izloženo je 17 eksponata: MIG-ova, tenkova, haubica, niza drugih borbenih vozila koja su branila Karlovac i Hrvatsku.

Zgrada Kalifornije imat će spomen-sobu branitelja u prizemlju, suvenirnicu, kafić, na katu će Domovinski rat biti prezentiran kroz izložbu “Karlovac 1991.-1995.”, gdje će prezentirati i život civila u gradu koji je četiri godine bio pod općom uzbunom. Na najvišoj etaži bit će multimedijska dvorana, biblioteka, dokumentacijski centar Domovinskog rata te uredi. Konstrukcija zgrade ostakljena je, a ulazna rampa natkrivena je suvremenom, upečatljivo crvenom konstrukcijom. U potpuno novom ruhu, Muzej Domovinskog rata bit će otvoren 2019. godine i bit će nesumnjivo, pored riječnog akvarija, nezaobilazna turistička atrakcija Karlovca. 

Tijekom vožnje ovo rutom vidjet ćete na području Turnja i Vukmanićkog Cerovca, polja lavande te osjetiti miris koji podsjeća na more dok zvuk zujanja pčela radilica kao da pročišćavaj um i otklanja svaku potištenost. Davne 2006. godine započela je jedna “eterično-mirisna priča” i polako se počeo ostvarivati san, koji je danas prerastao u turistički proizvod, karlovački brand, “Karlovačka lavanda”. 

Podloga na ruti je asfalt u dužini od 25,5 km i makadam u dužini od 2,5 km. Ruta nije toliko zahtjevna, posebno iskusnima u redovima biciklista, no svakako je dovoljno lijepa za izlet. 

Skip to content