Biciklističke rute – Ogulin

Možda je najprepoznatljiviji simbol grada Ogulina Frankopanski kaštel. Grad je 1500.-te godine sagrađen na litici iznad mjesta gdje ponire rijeka Dobra.

Za vrijeme Turskih osvajanja i učestalih napada na njegov posjed na Modrušu, Bernardin Frankopan bira mjesto današnjeg Ogulina kao geostrateški položaj. I bira dobro jer Ogulin postaje važno geostrateško mjesto koje postaje „ključem Kranjske“ u obrani od Turaka.

Ponor nazivamo Đulinim jer je zabilježena  legenda kako se davno, davno mlada plemkinja bacila u ponor zbog nesretne ljubavi. Inače, ponor je konkretnog oblika, s nekoliko lokacija jako lijepo vidljiv. U Đulinom vrtu postoji šetnica kroz park s vidikovcima i krošnjama raznih stabala kroz cijelu godinu. Tako hodajući, u nekoliko minuta stignemo do mjesta gdje je mali labirint i amfiteatar za pripovijedanje, ujedno i kraj parka koji nosi naziv po Đuli.

Od 1967. godine u utvrdi djeluje Zavičajni muzej  s nekoliko zbirki: arheološkom, etnografskom, zbirkom starog oružja, spomen sobom Ivane Brlić-Mažuranić i planinarsko-alpinističkom zbirkom.

U dvorištu kaštela smješten je i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke koja slavi bajke i bajkopisce cijeloga svijeta.

Ruta Sabljaci

Preporučeni smjer: Početak je u Kučinić Selu koje je udaljeno nekoliko kilometara od grada Ogulina. Na samom križanju krećemo prema selu Dujmići i Desmericama pa kroz Lug, Ribariće, Svetu Nedjelju i Sabljake natrag do Kučinić sela. Jezero Sabljaci sagrađeno je...

Ruta Dobra

Preporučeni smjer: Ogulin centar – Puškarići – Hreljin Ogulinski – Vitunj – Puškarići – Klanci – Vučić Selo – Bolnička cesta – Ogulin centar Biciklistička lokalna Ruta Dobra označena je putokaznim znakovima i pločama. Cijelim putem je asfaltna prometnica, a mali dio...

Svaki će biciklist, od rekreativca do profesionalca, pronaći stazu primjerenu svojoj tjelesnoj spremi i mogućnostima bicikla, cikloturističke rute duge su od 30 do 60 kilometara, uz visinske razlike između od 130 pa do 310 metara.

Nakon boravka u prirodi godit će domaće delicije u ponudi naših restorana. Smještajne mogućnosti zadovoljit će one koji vole “robinzonski” smještaj u kampu ili starinskoj autohtonoj kući, kao i one koji vole prenoćiti luksuznije, u hotelu.

Pedalist koji ne vozi prebrzo osjetit će miris šume, pokošene trave, vidjet će ovce, srne, zečeve, čuti tišinu, a tijekom odmora od vožnje piti vodu s izvora, brati šumske jagode, možda čak i i kupiti sir na obližnjem imanju.

Nalazimo se na samoj točki nastanka grada i kojim god putem krenuli nagledat ćemo se prirodnih ljepota, običaja, oblika, rijeka i planina smještenih u prostranoj udolini. Ovdje je vrijeme provedeno za uživanje u vožnji biciklom prirodan odabir.

Skip to content