f

DULJINA STAZE: 38,7 km

TIP: spojna ruta

Preporučeni smjer: Rakovica – Nova Kršlja – Kordunski Ljeskovac – Basara – Koranski Lug – Donji Furjan – Lađevac – Gornji Popovac – Slunj

Posljednja biciklistička ruta u Općini Rakovica, dužine oko 39 kilometara i visinske razlike od 144 metra, zamišljena je kao spojnica dviju općina, povezujući tako dva najbliža velika mjesta, Rakovicu i Slunj. Većim dijelom, ova ruta ide makadamskim putom, a tek malim dijelom asfaltnom cestom kroz naseljena i dinamičnija područja. Ubraja se u zahtjevnije rute, ne samo zbog duljine, već i zbog duljine uzlaznih dionica. Posebnost je ove rute to što većim dijelom prolazi uza samu državnu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, pa je ondje moguće i patroliranje granične policije. Preporuča se vožnja u skupinama s obzirom na duljinu rute i mnoga nenaseljena područja. Kako najčešće kreću rute u ovoj općini, tako i ova polazi iz središta Rakovice. Ona iz središta grada prolazi kroz naselje Rakovičko selište do Rakovica Forest Resorta, poznatog po ugodnome smještaju i raznovrsnim aktivnostima kao što su jahanje i biciklizam. Slijedimo cestu okruženu livadama, poljima i pokojom privatnom kućicom ili apartmanom. Put nas dalje vodi do mjesta Nova Kršlja, vožnjom usporedo sa potočićem Kršlja u čijoj se blizini često vode jahačke ture obližnjih konjičkih klubova. Na rubnome dijelu sela smještene su Baraćeve špilje poznate kao jedinstvena destinacija za nezaboravnu pustolovnu avanturu. Ime su dobile po mađarskoj riječi Barác koja znači prijatelj, što je zapravo simboliziralo prijateljstvo između Hrvata i Mađara na tome području. Upravo zbog tih špilja općina je proglašena “speleološkim eldoradom”.

Makadamskim putom vozi se do mjesta Kordunski Ljeskovac, opustošenog sela u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. Ondje počinje uzbudljiva vožnja kroz nekoliko mirnih šumovitih naselja. Usporedo uz rijeku Koranu uzvodnim putom vozimo se kroz slabije naseljena mjesta Basara i Koranski Lug. Prolaskom kroz mirna opustošena mjesta, makadamskim putom približavamo se Općini Slunj, ulaskom u naselje Donji Furjan. Nadalje slijede mjesta Lađevac, Gornji Popovac i naposljetku sami grad Slunj. Na završetku rute predlažemo razgledavanje grada uz neizostavan posjet vodeničarskome naselju Rastoke, nastalome prelijevanjem rijeke Slunjčice preko sedrenih stijena u rijeku Koranu. Naselje je pod posebnom zaštitom zbog svoje prirodne, etnografske i arhitektonske vrijednosti.

Skip to content