f

DULJINA STAZE: 16,8 km

g

PODLOGA: 80% asfalt, 20% makadam

TIP: kružna ruta

Preporučeni smjer: Ogulin centar – Puškarići – Hreljin Ogulinski – Vitunj – Puškarići – Klanci – Vučić Selo – Bolnička cesta – Ogulin centar

Biciklistička lokalna Ruta Dobra označena je putokaznim znakovima i pločama. Cijelim putem je asfaltna prometnica, a mali dio makadama je uz jezero Bukovnik. Iz središta grada ruta ide prema zapadu i uz male uzbrdice i nizbrdice za dva kilometra prolazi se pored sela Puškarići i nastavlja ravno prema Hreljinu Ogulinskom. Taman na dijelu kad ugledate Dobru kako žubori i brzo i bistro, odvaja se put lijevom stranom prema Jasenku/Bjelskom/Bjelolasici i ravno uz Dobru prema Hreljinu Ogulinskom. Na putu se vide lijepo obrađeni i uređeni vrtovi, voćnjaci, obiteljske kuće, vikendice i, kako kuće i sela ostaju van vidokruga,  čini se kako  se otvara pogled na Klek kao projekcija na velikom platnu.

Tu je lijepo zastati i obratiti pažnju na Molinarijev most preko Dobre. On predstavlja početak Rudolfine, ceste koja povezuje Ogulin s Novim Vinodolskim. Ime je dobila po careviću Rudolfu, sinu Franje Josipa I. Most je sagrađen 1874. godine i nosi ime Antuna Mollinarya, upravitelja Vojne krajine. S mosta se lijepo vidi mlin u Puškarićima na Dobri koji je dan-danas u funkciji i moguće ga je posjetiti uz prethodnu najavu. Na biciklističkoj ruti smo, ujedno i na ruti bajke,  a na ruti bajke na mlinu imamo Nevu Nevičicu. 🙂

Put nas vodi do Hreljina pa prema Vitunju. U Vitunju rijeka Vitunjčica kroz slikovite predijele ispod Kleka, livade i šume brzo utječe u Gornju Dobru koja onda utječe u Bukovnik.Na putu prema Klancima je mostić koji povezuje obale Dobre, a kad ga se prijeđe vozi se ispod bogate Kapelske šume s jedne strane i jezera Bukovnik na Dobri s druge.Do Bukovnika i Pećnika običavaju Ogulinci ljeti izletiti.  Ogulinski trgovac D. Mucek 1879. godine je u ugodnoj hladovini podigao malu kapelicu posvećenu sv. Ivanu, pod kojom na liticu probija vrelo bistre i hladne vode te odmah ponire i teče ispod zemlje oko šesnaest metara, a zatim se kao potok Bukovnik izlijeva u Dobru. Dok nije Ogulin imao vodovoda, ogulinske cure su dolazile ovamo po vodu.

Divlje patke i labudovi redoviti su stanovnici ovog dijela rute.

Čas Vijugavim, čas ravnim putem, s Dobrom s lijeve strane i selima, brežuljcima, ljudima i kućama s desne, brzo ste u gradu i kroz Bolničku ulicu zatvarate krug od 16.8 kilometara vožnje biciklom.

Skip to content