f

Duljina rute – 14.8 km

g

Podloga: asfalt

Tip staze – kružna ruta

Preporučeni smjer: Početak je u Kučinić Selu koje je udaljeno nekoliko kilometara od grada Ogulina. Na samom križanju krećemo prema selu Dujmići i Desmericama pa kroz Lug, Ribariće, Svetu Nedjelju i Sabljake natrag do Kučinić sela.

Jezero Sabljaci sagrađeno je pedesetih godina prošlog stoljeća, a prije je njegovom sredinom teklo korito rijeke Zagorske Mrežnice. Za vožnje kroz Dujmiće prema Desmericama, jezero je s lijeve strane. Na ovom potezu se najljepše vide kormorani i divlje patke koje zime provode na jezeru. Vozimo se i pored brane koja nije zamjetna jer veličina jezera odvlači pažnju prema dijelu gdje se savija i ide u zaljev. To jezero je jedanaesto po veličini u Hrvatskoj i u njemu ima svih slatkovodnih ribljih vrsta. Ovim dijelom rute nema većih uspona, ali čim prođemo Dujmiće slijedi veći uspon prema Desmericama. Uspon se vozi asfaltnom cestom kroz hlad šume i nakon uspona slijedi spuštanje kroz Lug pa kroz Ribariće i Svetu Nedjelju do kraja rute.

Ovdje se pružaju divni vidici. Gotovo uvijek ima labudova, a na obalama se nude razne aktivnosti. U Ribarićima se nalazi i Bike park koji nudi bolji uvid u lokalne šumske rute biciklom.

Kroz Ribariće i Svetu Nedjelju pogled plijene velike oranice oko jezera od kojih svaka obiluje mineralima i vlagom u kojoj uspijeva poznato ogulinsko zelje. Zemlja je crna, sitna i puna minerala, a u toj mikroklimi ogulinsko zelje jako dobro uspijeva. Ako k tome dodamo tradicionalan način kiseljenja, dobijemo poznati proizvod.

Zatim se vozi se lijepim asfaltom. Na raskršću iza kampa Sabljaci, koji u svojoj ponudi ima i iznajmljivanje bicikala, prije mosta skrenete lijevo prema jezeru. Vozeći se kroz vikend naselje možete uživati u panoramskom pogledu na put koji ste prošli na početku rute. Dječje igralište, odbojka na pijesku, mini bar i molovi – aktivna su i frekventna mjesta na jezeru tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Ponuda restorana i privatnog smještaja je dobra, a ruta bogata prirodnim ljepotama i krajolicima koji zaustavljaju dah.

Skip to content