f

DULJINA STAZE: 49 km

g

PODLOGA: asfalt

TIP: kružna ruta

Preporučeni smjer: Slunj, Gornje Taborište, Tatar Varoš, Cetingrad, Podcetin, Kruškovača, Bogovolja, Lađevac, Popovac, Slunj

Ruta 21 najduža je ruta u okolici Slunja s čak 49 kilometara vožnje, a spaja dvije općine obuhvaćajući dijelove grada Slunja i Općine Cetingrad. Početna točka ove duge kružne rute započinje u predivnom gradskom vodeničarskom naselju Rastoke, koje mnogi nazivaju i „Plitvicama u malom“. Samo ime govori nam da se ondje nešto „rastače“, a to je rijeka Slunjčica koja se preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu, dok u svojem toku kroz Rastoke stvara mnoštvo malih jezera, brzaka i slapova. Najljepše doba za ovu vožnju svakako je proljeće, kada su Rastoke bogate vodom, slapovima, prvim zelenim listovima i šarenim cvijećem. Prolaskom kroz Rastoke silazimo sa glavne ceste te ugodnom vožnjom stižemo do mjesta Gornje Taborište, koje je poznato kao industrijska zona ove općine. Kod trgovine, bistroa 3M i kafića Rock Caffe, gdje se naravno možete odmoriti od ne tako dugog dijela rute, skrećemo desno na županijsku cestu koja vodi prema Cetingradu. Laganom vožnjom cestom okruženom mirisnim livadama i predivnim poljima prolazimo slabije naseljenim mjestima Mali Vuković i Donji Kremen, u kojima možete zastati i razmijeniti koju riječ sa pristupačnim domaćinima. Slijede mjesta Tatar Varoš i Ponor, poznata po prostranim vinogradima, te naselje Kuk i Batnoga, u kojem postoji mala sirana Radočaj, gdje možete kušati razne vrste sireva.

Put nas dovodi do Cetingrada, koji se smjestio nedaleko od ruševina srednjovjekovne tvrđave Cetin po kojoj je i sam grad dobio ime. U Cetinu je 1526. godine održan Cetinski Sabor i potpisana Cetingradska povelja koja je odigrala važnu ulogu u hrvatskoj povijesti imenujući Ferdinanda I. Habsburškog za svoga kralja. Za predivan pogled na panoramu ove općine možete se popeti na uzvišeni dio naselja Podcetina koji se smjestio u blizini Cetingrada. Put nastavljamo prolaskom manjim naseljima Srednje Selo i Komesarac te mjestom Kruškovača koje se proteže grebenom iznad polja kojim teče rijeka Korana. Slijedi vožnja naseljem Bogovolja, iz kojeg se prema jugu pruža predivan pogled preko planine Mašvina na Ličku Plješivicu. U tome mirnom mjestu otvorena je prva iz temelja građena džamija u Karlovačkoj županiji. Nedaleko od granice s Bosnom i Hercegovinom, prelaskom koranskog mosta nastavlja se vožnja županijskom cestom preko manjih naselja Furjan, Lađevac i Popovac te se vraćamo prema Slunju i Rastokama.

Skip to content